...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Θέμα: Φιλία

Την αντιγράφω όπως τη βρήκα εδώ.

Ήταν ένας γιος που έλεγε στον πατέρα του πόσο καλούς φίλους είχε. Του λέει λοιπόν ο πατέρας "Να δοκιμάσουμε τους δικούς μου φίλους με τους δικούς σου, αυτή τη στιγμή". "Εντάξει",λέει ο γιος και ξεκινάνε.
Πάνε πρώτα στους φίλους του παιδιού. Φυσικά,ο πατέρας του είπε τι θα πούνε στους φίλους τους. Πάνε στον πρώτο και λέει ο γιος
-Φίλε, θέλω να μου δώσεις τις εκατό χιλιάδες που σου δάνεισα πριν έξι μήνες.
-Τρελός είσαι; Πότε με δάνεισες εμένα;
Πάνε στον δεύτερο, αφού έσφαξαν ένα γουρούνι και το έβαλαν σε ένα σακί και λέει ο γιος
-Φίλε, θέλω να με βοηθήσεις γιατί κατά λάθος σκότωσα έναν άνθρωπο. Να με βοηθήσεις να τον θάψουμε! Δε θέλω να πάω φυλακή!
-Φύγε από δω ρε! Τώρα παίρνω την αστυνομία!
Φυσικά φύγανε γιατί έγκλημα δεν υπήρχε και άρχισε η ίδια διαδικασία στους φίλους του πατέρα. Πάνε στον πρώτο και ζητάνε τα εκατό ευρώ. Απάντηση φίλου "Φίλε, δε θυμάμαι να μου δάνεισες αλλά για να το λες, έτσι θα είναι" και του δίνει τα εκατό χιλιάρικα.
Πάνε στον δεύτερο με το σφαγμένο γουρούνι "Φίλε, το και το" ό,τι είπαν και στο φίλο του παιδιού. Απάντηση φίλου "Μισό λεπτό φίλε να ντυθώ, να πάρω το φτυάρι και πάμε να τον θάψουμε".
Αυτό θα πει "πραγματική φιλία". Υπάρχει άραγε σήμερα;


Έρχομαι λοιπόν εγώ να ρωτήσω... Αυτό είναι πραγματική φιλία; Πραγματική φιλία είναι να το λες "σκότωσα κάποιον" και ο άλλος να σου λέει "ε δεν πειράζει. πάμε να τον θάψουμε"; Έχω ακούσει διάφορους ορισμούς για την πραγματική φιλία. Ο πιο αντιπροσωπευτικός από όλους όμως θεωρώ πως είναι ο παρακάτω:
Πραγματικός φίλος είναι αυτός
που όταν ξεχάσεις το τραγούδι της καρδιάς σου,
θα σου το σιγομουρμουρήσει
και θα το θυμηθείς!

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι ορισμοί που πλησιάζουν στο νόημα της πραγματικής φιλίας όπως:
-Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός με τον οποίο μπορείς να ξαπλώσεις στη πολυθρόνα σου στη βεράντα, να μην ανταλλάξεις ούτε μια λέξη και μετά να φύγεις αισθανόμενος ότι ήταν η καλύτερη συζήτηση που είχες κάνει ποτέ.
-Φίλος είναι αυτό που σε αποδοκιμάζει και σε αποθεώνει χωρίς σκοπιμότητα. Είναι αυτός που σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας ακόμη κι όταν είναι χιλιόμετρα μακρυά.
-Καλός φίλος είναι κάποιος για τον οποίο αν χρειαστεί, μπορείς να οδηγήσεις 500 χιλιόμετρα ξεκινώντας χαράματα, για να πας να τον στηρίξεις ψυχολογικά(και όχι μόνο) στα δύσκολα και να επιστρέψεις το απόγευμα οδηγώντας άλλα τόσα.
Και φυσικά μην ξεχνάμε το γνωστό κείμενο που συμβουλεύει στο τέλος:
Όταν κάποιος μας πληγώνει, να το γράφουμε στην άμμο όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν. Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, να το χαράζουμε στην πέτρα, όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί να το σβήσει.

Είναι πάντως περίεργο το πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσουμε έναν ορισμό όσοι έχουμε νιώσει ή νιώθουμε την πραγματική φιλία. Ο δικός μου ορισμός πάντως για την πραγματική φιλία είναι αυτός:
Η σχέση μας δεν είναι φιλία.
Ούτε έρωτας είναι.
Η μόνη λέξη που μπορώ να βρω είναι
ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: