...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Τολμήστε!

Θέλω να σας διαβάσω αυτό:
"Όταν γελάς, κινδυνεύεις να περάσεις για χαζός". Και τι μ' αυτό; Οι χαζοί διασκεδάζουν πολύ.
"Όταν κλαις, κινδυνεύεις να περάσεις για συναισθηματικός". Και βέβαια είμαι συναισθηματικός. Μ' αρέσει. Τα δάκρυα βοηθάνε.
"Όταν ανοίγεσαι στον άλλο, κινδυνεύεις να μπλεχτείς". Ποιος λέει ότι το μπλέξιμο είναι κίνδυνος; Εγώ θέλω να μπλεχτώ.
"Όταν εκθέτεις τις ιδέες και τα όνειρά σου μπροστά στους άλλους, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αφελής". Α, μ' έχουν χαρακτηρίσει πολύ χειρότερα απ' αυτό.
"Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να μη σου το ανταποδώσουν". Δεν αγαπώ για να μου το ανταποδώσουν.
"Όταν ζεις, κινδυνεύεις να πεθάνεις". Είμαι έτοιμος γι' αυτό. Μην τολμήσετε να χύσετε ούτε ένα δάκρυ, αν μάθετε ότι ο Μπουσκάλια τινάχτηκε στον αέρα ή έμεινε στον τόπο. Το έκανε με ενθουσιασμό.
"Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να απογοητευτείς, κι όταν δοκιμάζεις, κινδυνεύεις ν' αποτύχεις". Ναι, αλλά πρέπει να ρισκάρεις, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή είναι να μη ρισκάρεις τίποτε. Ο άνθρωπος που δε ρισκάρει τίποτε, δεν κάνει τίποτε, δεν έχει τίποτε, δεν είναι τίποτε, και γίνεται ένα τίποτε. Μπορεί να αποφεύγει τον πόνο και τη λύπη, όμως δε μπορεί να μάθει και να νιώσει και ν' αλλάξει και ν' αναπτυχθεί και ν' αγαπήσει και να ζήσει. Δεμένος με τις βεβαιότητές του, είναι ένας σκλάβος. Έχει παραιτηθεί από την ελευθερία του. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι πραγματικά ελεύθερος. Δοκίμασε και θα δεις.

Λέο Μπουσάκλια - Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις

2 σχόλια:

Chymaposa είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!

Ένα παιδί / Ένας άνθρωπος (Προάγγελος) είπε...

Όποιος και να το διαβάσει θα συμφωνήσει. Το θέμα είναι πόσοι θα το πράξουν κιόλας. Πόσοι θα κάνουν τα παραπάνω βίωμά τους.