...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Γεφυρώνοντας το χάσμα των κόσμων...

Ας το παραδεχτούμε... Έχουμε χαθεί. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός. Δεν ήταν στόχος μας το να βρεθούμε μόνοι μας κάπου. Πόσο μάλλον το να βρεθούμε μόνοι μας σε ένα τοπίο που δε μπορούμε να δούμε. Φοβόμαστε να προχωρήσουμε. Αν πέσουμε; Τα πόδια μας νιώθουν πως βρισκόμαστε πάνω σε μία γέφυρα αλλά υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Πόσο διαρκεί η γέφυρα; Είναι ασφαλής; Θα μας αντέξει μέχρι το τέλος; Κι αυτοί οι καπνοί τριγύρω που μου θολώνουν το τοπίο; Φοβάμαι. Και φοβάμαι να το παραδεχτώ. Ας κάτσω μόνος μου λίγο ακόμη...

Μία γέφυρα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως είσαι ψηλά στον ουρανό, αλλά αν κάποιος σου κόψει τα σκοινιά της, εσύ θα πέσεις ανήμπορος στο κενό.

Το ίδιο δε συμβαίνει όμως και στην πραγματική ζωή; Σκεφτείτε το λίγο. Στόχος μας δεν είναι να οδηγηθούμε μόνοι μας σε μία πορεία προς το θάνατο. Υπάρχουν τόσα όνειρα και τόσες δημιουργίες που μπορούμε να κάνουμε στον ενδιάμεσο. Δεν είναι στόχος μας ο θάνατος. Ποτέ δεν ήταν. Ακόμη κι όσοι ήλπιζαν να πεθάνουν, ουσιαστικά ποτέ δεν το θέλησαν. Ακόμη κι όσοι πέθαναν από το δικό τους χέρι, ποτέ δεν το θέλησαν πραγματικά. Ίσως ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά όχι να πεθάνουν.

Η ζωή είναι μία οδός που περπατάμε όλοι μας πάνω σε γέφυρες. Κάθε εμπόδιο είναι και μια γέφυρα. Από την γέφυρα που βρίσκεσαι, μέχρι την επόμενη γέφυρα, υπάρχει ένα κομμάτι γης με ανθρώπους. Κάποιοι περιμένουν να σε γνωρίσουν, κάποιοι όχι. Κάποιοι θα νοιαστούν για σένα, κάποιοι θα θέλουν απλώς να σου πουν το πώς πέρασαν εκείνοι την προηγούμενη ή τις προηγούμενες γέφυρες. Από κάποιους θα μάθεις πως μία γέφυρα ή μία άλλη είχε δύο διαδρομές. Ανάλογα αν ακολουθούσες το αριστερό ή το δεξί σκοινί, κατευθυνόσουν και σε διαφορετικό μέρος.

Κάθε άνθρωπος, όμως, με τις όσες γέφυρες κι αν πέρασε, τελικά βρέθηκε μαζί σου στο σημείο που είσαι τώρα. Κι έχεις όλη τη δύναμη να τον γνωρίσεις, να μοιραστείς πράγματα μαζί του, να τον βοηθήσεις ή να του επιτρέψεις να σε βοηθήσει.

Όσο για τις γέφυρες... Αυτό που δεν ανέφερα είναι πως κάθε γέφυρα χωράει μόνο 1 άτομο πάνω της. Αν δεν αντιμετωπίσεις τους φόβους σου μόνος σου, τότε δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να προχωρήσεις. Εκτός αν κάποιος σε σπρώξει προσεκτικά με κίνδυνο της δικής του ζωής. Αλλά έτσι είναι ουσιαστικά η ζωή. Γεμάτη γέφυρες, κομμάτια γης και ανθρώπους που περνάνε εμπόδια, βοηθάνε άλλους να τα περάσουν ή βοηθούνται οι ίδιοι από άλλους. Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια: