...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Δημήτρης Καραβασίλης - Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους

Φέτος τα Χριστούγεννα είχα μία καταπληκτική ευκαιρία που πρώτη φορά μου δόθηκε (ή την άρπαξα! όπως το βλέπει κανείς!). Το δώρο μου για φέτος ήταν το να δώσω την τελική μορφή στο κείμενο του φίλου μου Δημήτρη Καραβασίλη που πλέον ως e-book με τίτλο "Ο Παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους" διακινείται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό μπόρεσα να διαπιστώσω πως μιλάμε για ένα κείμενο που ξεφεύγει από την έννοια του εμπορικού και αγγίζει, με πολλή άνεση, την έννοια του αγαπητού. Ίσως για αυτό το λόγο να αρνήθηκαν πολλοί εκδοτικοί οίκοι την έκδοσή του. Δεν πίστευαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντέξει την τόση αγάπη, αγαλλίαση και καλοσύνη που εκπνέουν, αλλά και εμπνέουν, οι σελίδες αυτού του βιβλίου.

Ο Άρης και ο Γιώργος αποτελούν δύο έφηβους που άριστα περιγράφουν την εφηβεία των αγοριών. Την εφηβεία των κοριτσιών οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως η Ισμήνη και η Κατερίνα, έχουν την χαρά να την αντιπροσωπεύουν.

Γενικότερα, ό,τι περιμένει κάποιος να βρει σε ένα περιβάλλον σχολείου, το βρίσκει σε αυτό το βιβλίο! Λεκτικές διαμάχες εντός οικογενειών, μεταξύ μικρότερων αδελφών, δυσκολίες των γονιών να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ερωτικά σκιρτήματα και ένας κακός-στραβός-κι-ανάποδος διευθυντής. Αυτό που δεν περιμένει κανείς είναι το πόσο γλυκά εμπλέκονται στην ιστορία και οι υπόλοιποι χαρακτήρες! Κι υπήρχαν πραγματικά στιγμές στις οποίες δάκρυσα ή γέλασα με αυτά που διάβαζα!

Φυσικά, αυτό που δεν περιμένει κάποιος από έναν απλό καθηγητή-θεολόγο (που μόνο απλός καθηγητής-θεολόγος δεν είναι φυσικά!) είναι την αγάπη για την τεχνολογία! Οι όροι της πληροφορικής και ο όλος εκσυγχρονισμός του αναγνώστη που διεκπαιραιώνεται μέσα από αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά κάτι μοναδικό. Οι λέξεις server, backup αλλά και άλλες έννοιες που κάποιοι ξέρουν ενώ κάποιοι άλλοι όχι, δεν αποτελούν εμπόδιο για τον αναγνώστη ο οποίος είναι σίγουρο πως δε θα χάσει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον του!
 
Αυτό που πρώτη φορά παρατήρησα σε βιβλίο ήταν ό,τι ανέφερα και στην αρχή: η καλοσύνη που εκπνέεται από αυτό το βιβλίο και εμπνέει. Ο Δημήτρης Καραβασίλης καταφέρνει να δείξει πως δεν είναι απλά ένας συγγραφέας, ούτε απλά ένας καθηγητής, ούτε απλά ένας άνθρωπος! Συμπληρωματικά όλων αυτών, μας δείχνει ότι πραγματικά ακούει τον πόνο, τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων - μαθητών του ή μη - και πως προσπαθεί πάντα για το καλύτερο!

Μιλάμε για ένα βιβλίο που είμαι σίγουρος πως όσοι το διαβάσουν θα το αγαπήσουν, ενώ όσοι έχουν παιδιά ίσως φέρουν στη μνήμη τους και όμορφες στιγμές που πέρασαν οικογενειακά μαζί τους!

Όσον αφορά σε εμένα, κλείνω με το κείμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου και με την ευχή προς τον φίλο μου Δημήτρη, να συνεχίσει να ΔΙΔΑΣΚΕΙ όπως κάνει τόσα πολλά χρόνια με όλη του την ψυχή.

Όταν ο Άρης Οικονόμου, μαθητής της Γ' Λυκείου, πίστεψε ότι επειδή αναγκάστηκε να πολεμήσει την οικονομική κρίση θα αγιάζονταν και τα μέσα που θα χρησιμοποιούσε, δεν φανταζόταν ότι η ζωή θα ξεδίπλωνε για χάρη του μια τόσο συναρπαστική ιστορία που θα άλλαζε για πάντα ακόμα και όσους δεν συμφωνούσαν με την απόφασή του.

Ο χώρος του σχολείου έγινε το χωνευτήρι των ενοχών, των ανεκπλήρωτων ονείρων και των εσωτερικών συγκρούσεων μαθητών, γονιών και δασκάλων. Άραγε ήταν όλοι τους καλά προετοιμασμένοι;

Δημήτρης Καραβασίλης - "Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους"
Μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το δείτε online!

Δεν υπάρχουν σχόλια: