...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Η ευτυχία δε βρίσκεται στο να μην αποτυγχάνεις ποτέ

Προσπάθησαν πολλοί άνθρωποι ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο να ορίσουν την ευτυχία. Όμως, κάθε φορά, όσο μακριά κι αν πάμε στο χρόνο, όσο πολύ κι αν αναζητήσουμε την αλήθεια των λόγων των ανθρώπων που μίλησαν για την ευτυχία, ποτέ δε θα βρούμε κάτι πλήρες.

Κάπου διάβασα ότι είναι καιρός οι ψυχολόγοι να ξεφύγουν από το παραμύθι του να πιστεύουν πως όλες οι απαντήσεις βρίσκεονται μέσα στον ασθενή. Εγώ βέβαια δεν είμαι ψυχολόγος, άρα θεωρώ ότι μπορώ να πιστεύω ό,τι θέλω(λογοπαίγνιο). Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι απαντήσεις που χρειάζεται ο άνθρωπος, του παρέχονται. Δε μπορώ να πιστέψω ή μάλλον μπορώ αλλά δε θέλω να πιστεύω ότι ο φιλεύσπλαχνος Θεός θα άφηνε τα πλάσματά Του μέσα στην απορία και την αδαημοσύνη σχετικά με πραγματικά σημαντικά θέματα.

Ο άνθρωπος έχει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται για τη ζωή του μέσα του. Εκεί που μπορεί ο ψυχολόγος να τον βοηθήσει, είναι να του κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τον εσωτερικό τους κόσμο και αφήνουν τον εξωτερικό τους κόσμος ανεκπαίδευτο. Υπάρχουν άλλοι που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον εξωτερικό τους κόσμο που κρατούν το εσωτερικό τους ανεκπαίδευτο. Ο άνθρωπος που αναζητεί την αλήθεια οφείλει να διατηρεί εκπαιδευμένο και τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό του κόσμο. Για αυτό το λόγο ο ψυχολόγος οφείλει να ξυπνήσει τον οκνηρό ενδογνώστη ή τον τεμπέλη εξωγνώστη ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει και να παιδεύσει και το άλλο κομμάτι του εαυτού του.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, που μιλούν για την τάξη και την ηρεμία και την αρμονία που οφείλει να έχει ο άνθρωπος εσωτερικά και εξωτερικά δεν έχουν άδικο. Δεν υποστηρίζω, φυσικά, όλα όσα λένε. Η αρμονία, όμως, του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμο του ανθρώπου, οφείλει να υφίσταται.

Η ευτυχία, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαι το μόνο αγαθό (αφού ούτε υλικό, ούτε συναίσθημα είναι) που παραμένει και επιμένει να δίνεται δίκαια σε όλους τους ανθρώπους, ανάλογα με τα έργα τους, τις πράξεις και τα γραμμένα τους...

Είναι εύκολο να γνωρίσεις έναν άνθρωπο από τους καρπούς των δέντρων του. Στην πραγματικότητα είναι ο πιο αξιοκρατικός τρόπος αξιολόγησης των ανθρώπων, αυτός. Μπορεί ένας άνθρωπος να φαίνεται ευτυχισμένος για όσους δεν έχουν τα υλικά αγαθά που αυτός κατέχει. Τα υλικά αγαθά, όμως, δε μένουν για πάντα και αργά ή γρήγορα το "φαίνεσθαι" θα αποκαλύψει την αλήθεια του. Όποια κι αν είναι αυτή.

Δεν είναι δυνατόν η μηλιά να προσφέρει γαϊδουράγκαθα στον άνθρωπο. Ούτε φυσικά μπορεί το γαϊδουράγκαθο να προσφέρει μήλα ως καρπούς. Το μήλο θα βγει από τη μηλιά και το γαϊδουράγκαθο από το αντίστοιχο φυτό. Έτσι κι η ευτυχία προσφέρεται σε αυτούς που την καλλιεργούν. Άλλοτε αργά, άλλοτε γρήγορα, αλλά πάντοτε σε αυτούς που την καλλιεργούν.

Το "αργά" και το "γρήγορα" βέβαια είναι λίγο σχετικό. Ένας άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ότι η ευτυχία καθυστερεί πολύ να τον βρει παρά τις όποιες προσπάθειες που κάνει. Η ευτυχία, αν έρθει όποτε θέλει ο άνθρωπος και όχι όποτε πραγματικά του πρέπει, δε θα είναι ευτυχία. Γι' αυτό όταν εύχομαι στα γενέθλια κάποιου, του εύχομαι να του έρθουν όλα όσα επιθυμεί για όσο και όταν του πρέπουν. Ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα. Ούτε να φύγουν πριν τα βαρεθεί. Ούτε μετά. Εγώ αυτά ξέρω, μ' αυτά ζω και με αυτά πορεύομαι.

3 σχόλια:

Menia είπε...

:-) όμορφο κειμενο.. νομίζω η ευτυχία είναι εντελώς διαφορετική για τον καθένα, και το τι μας γεμίζει τελικά, απέχει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν ξέρω αν υπάρχουν όλες οι απαντήσεις αν και τείνω στο όχι.. σίγουρα όμως μπορούμε να φανταστούμε διάφορες και να διαλέξουμε αυτές που μας ταιριάζουν.. άλλωστε κανείς δε θα μας πει ότι το κόκκινο είναι κίτρινο, αφού είναι σχεδόν όλα θέμα οπτικής!

Καλη χρονιά εύχομαι!

Ένα παιδί / Ένας άνθρωπος (Προάγγελος) είπε...

Καλή χρονιά εύχομαι και σε εσένα Μένια! :-) Ό,τι επιθυμείς σου εύχομαι να το πάθεις τη στιγμή που σου πρέπει και για όσο σου πρέπει και σου επιτρέπεται από τη Ζωή! Είναι καλύτερα έτσι :)

Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο! Έρχεται και άλλο ένα τις επόμενες μέρες κι ελπίζω να σου αρέσει εξίσου :) Έχεις δίκιο σχετικά με την ευτυχία. Αν και το σίγουρο είναι πως ευτυχισμένος είναι μόνο ο άνθρωπος που έχει γνωρίσει και είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του και με το Θεό. Τουλάχιστον, όσο περισσότερο μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος ανάλογα με τα όσα έχει ζήσει και έχει πράξει.

Ελπίζω να είσαι καλά και να εξελίσσεσαι όπως και όσο επιθυμείς πραγματικά :)

Menia είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, θα αναμένω για το επόμενο κείμενό σου! :-)

Εξελισσόμαστε με λίγο πιο αργούς ρυθμούς από τους επιθυμητούς, αλλά σημασία έχει να μη σταματάμε!

Την Καλημέρα μου! :-)