...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Γιατί δεν έφτασε νωρίτερα το μήνυμα της Ανάστασης στους Μογγόλους;

Ξεσκονίζοντας κάποια παλιά τεύχη του National Geographic και συγκεκριμένα το τεύχος Ιουνίου 2001, όπου υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για το ταξίδι του Marco Polo και της οικογένειάς του προς την Κίνα, αναφέρονται και τα όσα έζησε μέσα στη Μογγολική αυτοκρατορία. Μεταξύ των γραμμών αυτών μπορεί να βρει κάποιος και την παρακάτω παράγραφο:

Ο Niccolo και ο Maffeo είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν την αυτοκρατορία του Kublai, ο οποίος τους είχε ζητήσει να επιστρέψουν με εκατό σοφούς που θα διέδιδαν το Χριστιανισμό. Όπως ο παππούς του, ο Genghis Khan, ο Kublai ήταν γενικά ανεκτικός με όλα τα θρησκεύματα. Κάποιοι συγγενείς του ανήκαν στην αίρεση των Νεστοριανών. Ο Kublai θα απογοητεύτηκε που η Εκκλησία δεν του έστειλε τους εκατό σοφούς. Όμως οι Polo, ικανοποιώντας το άλλο αίτημά του, του είχαν φέρει ένα μπουκαλάκι λάδι από τον Πανάγιο Τάφο, που θεωρούνταν θαυματουργό ελιξήριο.

Σημείωση: Ο Niccolo και ο Maffeo που αναφέρονται είναι ο πατέρας και ο θείος του Marco Polo.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να αρνήθηκε εξολοκλήρου το κάλεσμα των μη-χριστιανών Μογγόλων στο μήνυμα της Αγάπης και της Ανάστασης του Χριστού. Το έψαξα λοιπόν λιγάκι περισσότερο και δυστυχώς τα πράγματα ήταν όπως τα περίμενα...

Η Εκκλησία στην οποία αναφέρεται ο Marco Polo στο ημερολόγιό του αλλά και το National Geographic δεν είναι η αδιαίρετη Εκκλησία των αποστολικών χρόνων αλλά η - αποτέλεσμα του Σχίσματος του 1054 - Καθολική Εκκλησία του Πάπα.

Όπως μεταφράζω από το άρθρο της ιστοσελίδας Christian Examiner σχετικά με τη διάδοση του Χριστιανισμού στη Μογγολία: Η Μογγολική αυτοκρατορία, με ηγέτη τον εγγονό του Genghis Khan's, τον Kublai Khan, κάποτε εκτεινόταν από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1266, ο Kublai Khan έστειλα αίτημα μέσω του Marco Polo στη Χριστιανική εκκλησία της Ρόμης για 100 άντρες που θα δίδασκαν τη Χριστιανοσύνη. Για τραγική ειρωνία, ο Πάπας έστειλε μόνο δύο μοναχούς που ποτέ δεν τα κατάφεραν. Γύρισαν πίσω στα μισά του δρόμου εξαιτίας του κακού καιρού. Μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι ιεραπόστολοι στο Beijing το 1294, ο Kublai Khan είχε ήδη πεθάνει και οι Μογγόλοι είχαν στραφεί στο Θιβετιανό Βουδισμό.

Τα παραπάνω, σύμφωνα και με όσα μας πληροφορεί η συνέχεια του παραπάνω άρθρο, οδήγησαν στο ότι το καλό νέο της Ανάστασης του Χριστού έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1991 για να φτάσει και να κυριαρχήσει στους Μογγόλους.

Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω - τονίζοντας πως η Ορθόδοξη εκκλησία στρέφεται εναντίον της αίρεσης και όχι του ακόλουθου της αίρεσης - είναι πως ο Πάπας δεν ενδιαφέρθηκε να στείλει ανθρώπους κατάλληλους για την αποστολή που τους ζήτησε ο Kublai. Ο Marco Polo, όμως, φρόντισε και πήγε το λάδι από τον Πανάγιο Τάφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: