...πάντα θα βλέπω αυτά που προορίζονται για μένα, ακόμη κι αν δε μπορείς να με δεις...
Προάγγελος

Ένας μικρός χρηστός Χριστός

Χρηστός σημαίνει χρήσιμος. Χριστός σημαίνει "αυτός που έχει το χρίσμα". Μοιάζουν τόσο πολύ οι δύο λέξεις κι όμως οι έννοιές τους διαφέρουν. Θα μπορούσαμε, ίσως, να πούμε πως η μία έννοια συμπληρώνει την άλλη αλλά τίποτα περισσότερο.

Ο κάθε άνθρωπος σε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και να ανακαλύψει τα "θέλω" του. Κάποιες φορές τα μονοπάτια αυτά τον οδηγούν ορθά, ενώ κάποιες άλλες όχι. Πόσο εύκολα, άλλωστε, μπορείς να βρεις αυτό που επιθυμεί πραγματικά η καρδιά σου αν ακούς συνεχώς τη γνώμη του ενός και του άλλου! Δεν έχουν σημασία οι γνώμες που θα σου πουν. Σημασία έχει μόνο αυτή η μία χρήσιμη, συνήθως πρώτη ή τελευταία, συμβουλή που ια σου δώσει κάποιος, ένας τυχαίος ή μη και ξαφνικά θα νιώσεις να αποκτούν νόημα όλα τα βήματα που έκανες μέχρι να φτάσεις στο τώρα.

Κάθε μονοπάτι που παίρνουμε, όμως, μέχρι τελικά να γευτούμε στα χείλη μας την επιτυχία της άφιξης,  φέρει μαζί του την αποτυχία. Μια αποτυχία μερική, βέβαια, μιας και από κάθε ταξίδι πάντα κάτι μαθαίνεις. Ένα δέντρο, ένα ζώο, ένα πέτρωμα... Πάντα κάτι εμφανίζεται τυχαία για να δώσει σημασία στο ταξίδι μας. Ακόμη κι αν αυτό το κάτι είναι μια αρρώστια δική μας ή κάποιου κοντινού μας προσώπου. Ακόμη κι από αυτό κάτι μπορούμε να μάθουμε.

Η πραγματική επιτυχία έγκειται στο να βρούμε αρχικά τη διαδρομή μας, το ταξίδι μας, να λάβουμε το χρίσμα ότι ο δρόμος μας είναι ο δικός μας δρόμος, αυτός που θα μας οδηγήσει στην καθομοίωση. Κι όταν λάβουμε το χρίσμα αυτό, τότε αρχίζουμε να γινόμαστε και χρήσιμοι για την αληθινή κοινωνία και τα πραγματικά μας αδέλφια. Γιατί τελικά αυτός είναι ο σκοπός μας, να γίνουμε όλοι "ένας μικρός χρηστός Χριστός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: